YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Alan tanıtım videosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=E7rAkPbvSPI
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır
Alanın Altında Yer Alan Dallar
1. MUTFAK
Tanımı: Mutfak araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. PASTACILIK
Tanımı: Pastane mutfağı araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3. SERVİS
Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4. BAR Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Eğitim ve Kariyer İmkânları
Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.
Okulumuzda Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Mutfak Dalında Eğitim verilmektedir. Öğrencilerimiz Beceri Eğitimlerini Esenboğa Havaalanı Yerleşkesinde ki Yiyecek İçecek işletmeleri ve Çevre Otellerin Mutfaklarında tamamlamaktadır.
Öğrencilerimiz üniversitelerin;
- Ağırlama ve Gıda Teknolojisi
- Aşçılık
- Gastronomi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Besin Endüstrisi
- Besin Kontrol ve Analizleri
- Gıda Kontrol ve Analizleri
- Ev Ekonomisi
- Kurum Beslenmesi
- Pastacılık
- Turizm İşletmeciliği
- Beslenme ve Ev Yönetimi
- Yiyecek İçecek Hizmetleri İşletmeciliği
Fakültelerinde eğitim alabilirler.
Gazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi gibi köklü üniversitelerde yukarıda yazılı olan bölümler de kaliteli eğitim verilmektedir.